Kuchnia regionalna pogranicza polsko-ukraińskiego - warsztaty kulinarne

Łaszczów, 04-05.12.2014r.

W Gminnym Ośrodku Kultury w Łaszczowie w dniach 4-5 grudnia 2014r. odbyły się dwudniowe warsztaty kulinarne nawiązujące do tradycyjnej i lokalnej kuchni regionalnej pogranicza, które zostały zorganizowane w wyniku realizacji działania IV- „Kuchnia regionalna pogranicza polsko-ukraińskiego” w ramach mikroprojektu, pt. „Spotkanie z tradycją, kulturą i kuchnią pogranicza polsko-ukraińskiego”.

W warsztatach uczestniczyła grupa 20 osób, w tym 10 z Polski i 10  z Ukrainy. Były to głównie  gospodynie  z terenu Gminy Łaszczów oraz z Żółkwi. Podczas dwudniowych warsztatów uczestnicy pod kierunkiem instruktora przygotowywali tradycyjne i lokalne dania regionalne, m. in. takie jak  kugel, pierogi z kaszą i kapustą, racuchy w miodzie, ziemniaki zapiekane, itp.  Dodatkowo  wprowadzony został  radosny i pełen pozytywnych emocji nastrój zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia , poprzez  przygotowywanie potraw typowo świątecznych, takich jak, np. kutia, groch z kapustą czy śledzie w oleju wiejskim. Na zakończenie dwudniowych kulinarnych zmagań odbyła się wspólna degustacja,  gdzie można było posmakować  potraw przygotowanych podczas warsztatów.

Warsztaty te służyły pielęgnowaniu regionalnej tradycji kulinarnej, łącząc prezentację potraw kuchni regionalnej, dbałość o tradycję i kulturalne dziedzictwo, służąc przy tym integracji środowisk lokalnych Łaszczowa i partnerskiej Żółkwi.